FAQ

Veel gestelde vragen

Wat is Handelshuys Bijzonder Heusden?
Het Handelshuys Bijzonder Heusden (HBH) is een dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De leerplaatsen zijn gesitueerd in een nostalgische, karakteristieke ruimte die met een shop in shop formule diverse producten en delicatessen verkoopt. De mensen van de dagbesteding maken, afgestemd op hun eigen individuele kunnen, onderdeel uit van de bedrijfsdynamiek. Het aanbod van de activiteiten voor de dagbesteding bestaan uit zinvolle en vreugdevolle werkzaamheden voor het Handelshuys alsook voor andere lokale organisaties.

Voor wie is het HBH?
Het Handelshuys Bijzonder Heusden is een karakteristiek pand aan de Botermarkt in Heusden Vestiging dat ruimte biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de samenwerking aangaat met lokale ondernemers. Daarnaast vormt Bijzonder Heusden met een aanbod van diverse delicatessen, non-food en vegan producten, in een nostalgische unieke stijl, een trekpleister voor de inwoners en de toeristen van vestingstad Heusden.

Wanneer gaat Bijzonder Heusden starten?
We zijn begin juni gestart met een campagne via het platform Eyevestor. Op zaterdag 10 juli was de eerste open dag om met belangstellenden in gesprek te gaan over het initiatief. We zullen de komende maanden gebruiken om met zoveel mogelijk mensen en bedrijven in gesprek te gaan over het initiatief. Idealiter kan Bijzonder Heusden op 1 januari 2022 haar deuren openen.

Waarom nodigt Handelshuys Bijzonder Heusden mensen en bedrijven uit om mede-eigenaar te worden?
Het initiatief is geboren vanuit de droom om een stukje maatschappelijk welzijn te bevorderen. Centraal staat de doelstelling om kwetsbare mensen extra ondersteuning te kunnen aanbieden voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het bedrijf vormt daarbij een middel, niet het doel. Deze vorm van 'anders ondernemen' vraagt wat ons betreft ook om een andere manier van financiering. Door zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties in de regio (en daarbuiten) gelegenheid te geven om mede-eigenaar te worden (met stemrecht in de coöperatie), bevordert dat de gemeenschapsgeest. Het initiatief wordt dan letterlijk van ons allemaal. Bijzonder Heusden gaat niet over zoveel mogelijk behalen van winst. Wél is het de bedoeling dat het geluksrendement voor alle betrokken mensen zo hoog mogelijk ligt. Bij dat uitgangspunt past een initiatief dat ook financieel gezien zo breed mogelijk door alle betrokkenen wordt gedragen.

Waarom verkoopt HBH een deel van het bedrijf middels aandelen?
Handelshuys Bijzonder Heusden is een maatschappelijk betrokken, sociaal bedrijf dat gerund en gedragen wordt dóór en vóór mensen. Door (lokale) investeerders de gelegenheid te geven mede-eigenaar van HBH te worden, vergroot dit het draagvlak en de maatschappelijke betrokkenheid van het unieke concept.

Hoe wordt je mede-eigenaar van de Coöperatie Handelshuys Bijzonder Heusden?
Meedoen werkt eenvoudig en snel in drie stappen en kost hooguit vijf minuten.

Stap 1
Bezoek de website www.bijzonderheusden.nl en druk op 'Doe Mee'. U wordt doorgelinkt door naar de website van Eyevestor; het digitale platform dat de financiën en aandeelhouders-certificaten ('eyecons') voor ons administreert.

Stap 2
Klik eerst op 'Join' (rechterkant website) en open een persoonlijke of zakelijke account op Eyevestor.

Stap 3
Klik na opening van uw account op 'Handelshuys Bijzonder Heusden' en koop via Ideal of creditcard uw aandeel vanaf 250 euro. U ontvangt daarna automatisch een ontvangstbevestiging en wij zullen u daarna persoonlijk per email verwelkomen.

Wat is een Eyecon?
Een eyecon is niets anders dan een digitaal certificaat van onze coöperatie. Het is geen geld of alternatieve munt, maar het bewijs van een aandeel. Door het kopen van een eyecon verkrijgt de koper dus een deel van het bedrijf en wordt een mede-eigenaar van Coöperatie Handelshuys Bijzonder Heusden.

Wat gebeurt er met mijn geld als het niet lukt om de financiering rond te krijgen?
Alhoewel we liever niet aan deze optie willen denken, en onze uiterste best doen om tot praktische realisatie van Bijzonder Heusden te komen, zullen we in dat geval een bijzondere aandeelhoudersvergadering voor alle investeerders bij elkaar roepen, waarop gezamenlijk zal worden besloten hoe er wordt omgegaan met de bij elkaar gebrachte financiële middelen. Het meest voor de hand ligt dan terugbetaling onder aftrek van de strikt noodzakelijk gemaakte kosten. De focus ligt evenwel volledig op de realisatie van onze plannen.

Is Bijzonder Heusden een voordelige manier voor Lucas en Jolanda Vermeulen om een nieuw bedrijf te starten?
Nee. Lucas en Jolanda Vermeulen-Van Engelen hebben met Bakkertje Deeg reeds decennia lang een goed lopend bedrijf in Heusden. Wél zijn ze tot nu toe de grootste sponsors van Bijzonder Heusden. Ook wordt het pand door hen beschikbaar gesteld en wordt er geen huur in rekening gebracht tot het moment waarop er sprake is van een financieel gezonde situatie waarin dat wel kan. De motivatie van Lucas en Jolanda om Bijzonder Heusden zo krachtig te ondersteunen komt voort uit een diep verlangen naar later iets moois 'achterlaten' voor de gemeenschap. Lucas droomt er bovendien van om zijn vrouw de kans te geven om te werken met kwetsbare mensen. Ooit is Jolanda daarvoor opgeleid, maar 'als vrouw van de bakker' is ze daarna nooit meer toegekomen aan haar oorspronkelijke wens om dat werk te doen. Verder zien Lucas en Jolanda dat alleen een levendig Heusden, met een sterk aanbod van winkels en activiteiten, het stadje zo bijzonder blijft maken. Met Bijzonder Heusden willen ze hieraan een extra impuls toedienen.

Welke producten en diensten gaat Handelshuys Bijzonder Heusden leveren?
De doelstelling is om vooral ‘verloren’ producten en delicatessen van Heusden Vesting in het assortiment opnemen. Denk hierbij aan vers gesneden kaas en vleeswaren, salades, eigen gebrande noten en zuidvruchten, stroopwafels, poffertjes, souvenirs en cadeauartikelen, seizoen producten en drogisterij artikelen. De specialiteit van Bijzonder Heusden is de vegan bakkerij en winkel met een uitgebreid assortiment vegan producten. We zullen de komende maanden via een enquête onderzoeken welke producten en diensten bewoners en bezoekers het meeste missen. Kortom: we gaan onze oren goed te luisteren geven om vervolgens de producten en dienstverlening, waar mogelijk in samenspraak met collega ondernemers in de stad, vorm te geven.

Werken met kwetsbare mensen is een specialisme? Hoe gaan jullie dat doen?
Bijzonder Heusden ziet de dagbesteding niet als een 'slimme' manier om geld te verdienen. Daarom willen we er ook voor zorgdragen dat we als bedrijf niet afhankelijk zijn van alleen PGB-budgetten. Onze producten en dienstverlening moet in de basis het werken met kwetsbare mensen mogelijk maken. Het vinden van de juiste zorgmedewerkers, het selecteren en begeleiden is een vak apart. Daarvoor maken we reeds in dit voorstadium al gebruik van de expertise van een zorgpartner Manon Pieper. Voorafgaand aan de lancering van deze campagne hebben we door haar een quickscan laten uitvoeren van het aanbod van zorgmedewerkers in de regio. In de praktijk zullen we straks gaan zorgdragen voor professionele medewerkers ter ondersteuning van de zorgmedewerkers naast medewerkers die primair verantwoordelijk zijn voor de commerciële activiteiten. Manon Pieper zal door ons gevraagd worden om ons verder te begeleiden bij de ondersteuning en advies rondom de werving van zorgmedewerkers (intake-formulier, opbouwen en ondersteunen sociaal netwerk, gesprekken met zorginstellingen, onderwijs, gemeente zorgkantoren etc.). Maar ook zullen wij Manon inschakelen voor het adviseren of ontwikkelen van een kwaliteitshandboek, het verder vormgeven van de begeleidingsplannen, doelenkaarten, pictobord/dagstructuur, evenals coaching en advisering aan de begeleiders die in dienst komen bij Bijzonder Heusden, en het ontwikkelen van een opleidingsprogramma voor de doelgroep.

Wilt u niet investeren, maar wel doneren?
We ervaren dat niet iedereen als 'mede-eigenaar' bij Bijzonder Heusden betrokken wil zijn, maar wel graag het initiatief financieel mogelijk hebt. In dat geval is de Stichting Handelshuys Bijzonder Heusden ontzettend blij met elk gewenst bedrag. Wilt u een bedrag doneren aan de Stichting Handelshuys Bijzonder Heusden? Dan kunt u dat doen door het bedrag te storten op bankrekeningnummer: NL41 RBRB 8834 9515 49 t.n.v.: L.J.M. Vermeulen en J.C.A.H. Vermeulen- van Engelen. Uw donatie zal voor 100% terecht komen bij het werk van de Stichting. Aangezien het openen van een bankrekening voor een Stichting enkele maanden in beslag kan nemen, wordt hiervoor tijdelijk het eerdergenoemde bankrekeningnummer gebruikt. Bij voorbaat hartelijk dank!

Met wie kan ik contact opnemen voor meer informatie?
Voor meer informatie neemt u contact op met één van de onderstaande oprichters van de Stichting Handelshuys Bijzonder Heusden:

Ivo Valkenburg, Breestraat 20 te Heusden
mobiel 06-25110037 
email: ivo@ivovalkenburg.nl

Toni den Riet, Putterstraat te Heusden
email: t.denriet@ziggo.nl

Lucas Vermeulen, Botermarkt 15, te Heusden
Mobiel: 06-22 23 33 10
email: info@bakkertjedeeg.com

Jolanda Vermeulen-Van Engelen, Botermarkt 15, te Heusden
Mobiel: 06-42 74 44 17

U kunt ook een email versturen naar: info@bijzonderheusden.nl.